Mitt mitt-i-vintern-tips

Nu när man har cyklat halva vintern ungefär kan det vara dags att titta lite på cykeln och göra rent och smörja om det behövs.  Thomas S har ju redan konstaterat att det är en fröjd att cykla med professionellt servad cykel, men även en liten egen insats kan göra underverk för cykelupplevelsen.

Kedja och växlar är ju de delar av cykeln som är mest utsatta för påverkan från väder och vind, så där behöver man göra rent och ha på lite olja. Har man möjlighet att ta in cykeln i värmen, så underlättar det både rengöring och smörjning, men även om man tvingas vara ute så kan man fixa lite. 5:56 för smörjning, som Göran tidigare tipsade om, kan även användas så att man sprayar på kedjan för att lösa upp smuts mm och sedan torkar av med hushållspapper eller en tygtrasa.

När sedan kedjan är ren(are) och avtorkad så kan man smörja med kedjeolja. Fördelen med 5:56 är att den tränger in i kedjans länkar väldigt lätt, och tränger dessutom bort fukt. Nackdelen är att man ganska snabbt måste smörja igen för den försvinner fort. Man kan då, om man vill, smörja med någon cykelolja som sitter fast lite bättre.

Om man vill göra rent och smörja sin kedja lite mer avancerat kan man följa den här guiden: http://tnt.happymtb.org/oldserver/mekguide/Kedjetv%C3%A4tt/

Om man vill göra det väldigt enkelt så kan man bara droppa eller spraya på lite olja. Det är bättre än inget.

/ Niclas Sundstedt

Kommentarer
Postat av: David Cluer

Har haft konstant djupfryst växel under perioden med sträng kyla. Lämnat på vajerbyte till CykeloFjäll 155:- så var det plötsligt fritt fram igen. Omedelbara mil som följd när jag äntligen kunde cykla!/David

2010-02-17 @ 23:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0