Vintercykling i Kanada

Här kommer ett filmklipp från Youtube som en av våra vintercyklister tipsat om. Kom gärna med fler tips, på filmklipp eller andra saker, som ni vill delge de andra deltagarna.

http://www.youtube.com/watch?v=EhEW-45yi6k


/Andreas Jansson


Hur funkar det utanför Falu tätort?

Som stadsbo relaterar jag ofta till centralorten Falun, men jag inser att Falu kommun är större än så. Hur tänker Ni som bor utanför Falu tätort? Fungerar det bra att cykla i mindre samhällen eller byar? Vad kan bli bättre? Får Ni några reaktioner från byborna? Skriv gärna och berätta..... / Thomas S


Hur mycket tjänar du på att cykla istället för att ta bilen?

Det finns ett bra hjälpmedel, se länk nedan, för alla er som intresserade av att räkna ut hur mycket er bil kostar per år, månad och mil.

Det kostar givetvis att cykla också - enligt Vägverket är kostnaden ungefär 4 – 5 kr/mil.

 
Länk: http://www.bilkalkylen.konsumentverket.se/


/Andreas Jansson

London som cykelstad

Var i London under torsdag - söndag förra veckan och hade ingen möjlighet att cykla men då det var ett par år sedan jag var i staden senast kunde jag iaktta hur London förändrats som cykelstad. Nuförtiden finns en del cykelbanor markerade på vägarna i centrum men cykelfälten upptas till stor del av bussar och annan trafik så respekten för cyklisterna har inte förbättrats. En sammanfattning är att den som cyklar i London lever rejält farligt men trots det var det ganska gott om människor med dödsförakt nog för att våga sig ut i trafiken. Eftersom det var ca +15 gick det inte att undersöka om londonborna cyklar även när det är halt och/eller snö. För fotgängare är det för övrigt störst risk att bli övercyklad snarare än överkörd i London. Rödljus m.m. gällde uppenbarligen inte cyklister!

 

Cykeln hemma fungerar bra, även om den som monterade mitt bakdäck sabbade växelinställningen rätt rejält så det blev till att skruva lite ändå.

 

Mvh Anders


Mjölksyrebacken

Var otroligt taggad att pressa mig uppför Norslunds egen "mjölksyrebacke" (från Kopparvägen upp till Jehovas Vittnes lokal). Rätt ingångshastighet, rätt växel, rätt motivation och vips är man uppe oavsett cykel (idag hade jag frugans skeppshult - no problem!). Undrar vad det är som gör att man vissa dagar svischar upp utan problem och andra dagar har man mjölksyra upp till öronen redan halvvägs? Är det en mental inställning eller ....?

/Thomas S


Feedback på väghållning - förtydligande

Jag fick en relevant fråga från en av våra deltagare om hur vi samlar in synpunkter och åsikter om väghållning, halkbekämpning och andra spörsmål som berör cykelvägnätet. Vår förhoppning är att ni deltagare kontinuerligt lämnar synpunkter till oss under projekttiden på: [email protected]. Det går även bra att kommentera eller skriva egna inlägg här på vår blogg. Ni kommer också att få chansen att tycka till om väghållningen när ni besvarar enkäten som kommer ut i slutet av mars, 2010. Av den anledningen får ni gärna göra egna noteringar för att lättare komma ihåg eventuella problem eller positiva saker.

Väghållningen i Falu kommun sköts av vår entreprenör PEAB som ni kan ringa till direkt på: 023 - 70 40 05 om något behöver åtgärdas.

/Andreas Jansson


Svåra hinder?

När jag i morse just passerat Holmtorget och skulle ut på Östra Hamngatan stod en stor lastbil alldeles där cykelbanan övergår till väg. För att komma fram gjorde jag ett hopp med cykeln över trottoaren ut i vägen. Insåg att det inte var helt trafiksäkert. Kom sedan till Fisktorget där två stora lastbilar upptog i stort sett hela infartsytan. Kändes inte helt enkelt var man skulle cykla. Har inga färdiga svar på hur varor skall transporteras utan att störa annan trafik. Kan bara konstatera att det är ett problem som vi inom kommunen måste hantera bättre. Finns det fler ställen där ni upplever det bökigt, stökigt eller rent av farligt?

/ Thomas S


Över 90 vintercyklister i referensgruppen!

Alla som i sin anmälan till Vintercyklisten uppgav att de tidigare cyklat regelbundet på vintern fick ett erbjudande om att ingå i en referensgrupp. Syftet med referensgruppen är att fånga upp de som är mer vana vintercyklister i projektet. Ju fler som bidrar med sina erfarenheter och synpunkter, desto bättre helhetsbild får vi. Vi är också intresserade av att veta om svaren, i den kommande enkäten, kommer att skilja sig mellan de olika grupperna.

Referensgruppen har fått en cykeldator för att mäta hur långt de cyklar under projekttiden och de ska svara på samma enkät i slutet av mars, 2010.

Mvh,

/Andreas Jansson


Det höll på att gå åt pipsvängen!

Igår höll det på att gå åt pipsvängen med mitt cyklande! Jag skulle cykla till vivo och handla lite och istället för ryggsäcken hängde jag en cykelkorg på vänster sida av pakethållaren. När jag kom fram till vivo och skulle svinga mej av cykeln hade jag glömt bort den där cykelkorgen... Fastnar med höger fot i cykelkorgen... I sista sekunden lyckas jag hoppa av trampan med vänsterfoten och trassla ur högerfoten ur cykelkorgen. Det såg nog roligt ut! Det blir i fortsättningen ingen cykelkorg mer för min del!

/Elenor


Syns du inte finns du inte.

Åkte förbi den nya rörliga reklamskylten vid Holmtorget som lockade annonsörer med devisen Syns du inte finns du inte…. Min association gick då direkt till hur vi cyklister syns i samhället. Bästa reklamen är vi själva, i såväl ord som i handling. Fler GULA cyklister väcker uppmärksamhet. Vi är även de bästa inspiratörerna, informatörerna och debattörerna eftersom vi har erfarenhet av något som vi själva har upplevt.

- Jag ser hellre fler rörliga människor än fler rörliga skyltar.

/Thomas S

På spaning efter vintercyklister…i New York.

Befinner mig på ett kulet Manhattan och funderar över om man vintercyklar här…eller om man cyklar överhuvudtaget? New York för mig är en film-och TV-värld och jag kan liksom inte påminna mig en enda Woody Allen film, ett Vänneravsnitt eller en Seinfeldscen där det figurerat en cykel. En kollega hade visst hört att cykling är hett i The Big Apple just nu. Jag googlar på ämnet och inser att det faktiskt verkar så; cyklingen har ökat med 75 % sedan 2000, cykelbanor anläggs som aldrig förr och numera är det självklart att cykeln får hänga med på tunnelbanan. Ok, men var är de då, undrar jag och blickar ut över det öde cykelfältet på Fourth Avenue som försvinner i horisonten. Cyklarna som jag stöter på ser mest ut som installationer, skruttigare och mer antika än den lyktstolpe som de surrats fast i.


Så plötsligt börjar de dyka upp, en efter en. (Undrar om det är som med trattkantarellerna, att ögat måste träna lite först …) Var är kameran?!- skriker jag och hinner precis få upp den för att ta den perfekta bilden…med linsskyddet på. De finns alltså på riktigt, the biking new yorkers! Det stör mig dock att jag inte ser några kvinnliga cyklister (typ Carrie Bradshaw framvinglandes med sina Malono Blahnik (klackeskor) och hundraelva shoppingkassar hängandes runt styret). Jag googlar på det också (kvinnorna i statistiken) men får inga belägg för att de skulle vara färre. Det jag däremot tycker att jag har bevis för är att New York-borna inte hajat vintercykling ännu. Go Falu Winter Bikers – you are in the lead (om jag får stjäla ett töntigt hejarop från Madison Square Garden)! /Lina

Lina på cykelspaning.....


Var är alla cyklande kineser i China Town?


Cyklister i New York - de finns!


Startskottet måndagen den 16/11 2009!

Mätperioden börjar för vintercyklistern den 16:e november 2009.

På måndag börjar mätperioden för alla vintercyklister. Varje vintercyklist har fått en cykeldator för att kunna mäta hur långt man cyklar varje månad. Har du redan provcyklat tidigare under veckan skriver du upp mätarställningen i morgon och sedan läser du av den igen den 16:e december. Vi kommer sedan att summera den totala sträckan varje månad och redovisa det på falun.se/vintercyklisten. Vi ser med spänning fram emot resultatet!

Som en referens har vi erbjudit de erfarana vintercyklarer som anmälde sig till vintercyklisten att få en cykeldator och ett sadelskydd om de mäter hur långt de cyklar samt svarar på en enkät i vår.  

I vår kommer vi bland annat att fråga vintercyklisterna om hur ni skulle ha rest om ni inte hade cyklat. Syftet är att se hur mycket extra motion vintercykling ger samt hur mycket vi reducerar miljöpåverkan med cykling. Ett litet tips kan vara att göra små noteringar i din almanacka så blir det lättare att minnas.


Kärva växlar

Missade precis Stockholmståget... Jag som brukar vurma för att det går minst lika fort från Hälsinggården till SJ med cykel som med bil (inkl. parkering), men inte idag. Först hade växlarna fryst så jag kunde inte växla.  Sedan lyckades cykellyset hoppa av, så att batterier och lampan flög all världens väg. Som plåster på såret så har SJ världens kanske mest servicevänligaste person i kassan. Trots att jag kom försent ordnade han pengarna tillbaka, så nu tar jag 15.32 tåget. TACK SJ!

Ps. Har någon ett tips på hur man förhindrar fastfrysna växlar utan att varje gång behöva ta in cykeln i värmen? Ds.
Thomas

Trimmad vintercykel, Otrimmade kläder

Har tjuvstartat lite och hittills dragit ihop 4mil på vintercykeln redan denna vecka. Det känns härligt med lite kyla och snö, en ganska märklig "tvärtomkänsla" så att säga. Navgenerator till LED-cykellyse med autotillslag är något jag verkligen vill rekommendera till alla vintercyklister. Jag ser bra, syns bra och slipper tänka på krånglande batterier eller trög däckdynamo. Köpte ett nytt framhjul med detta inbyggt. Kostar en del men lönar sig i längden.

Men jag känner att min jacka/tröja inte funkar så bra. Jag behöver lite tips på en jacka/tröja som andas och som jag kan ha på mig till jobbet utan att frysa och utan att svettas, för jag vill inte duscha/byta om när jag kommer till kontoret. Har ni något förslag?

 Klas F


mingel utan vingel

Kommer precis hem från en filmarbetarträff på I13. Lite föredrag, mingel och idéutbyte. Perfekt att kunna ta cykeln hem efter god samvaro och vickning med Vika bröd, Gustafskorv och ett glas öl. / Thomas


Som ett brev på posten.....

Så kom den som ett brev på posten - första halkan!

Jag har inte fått ändan ur vagnen och skaffat dubbdäck till min cykel, men jag var visst inte ensam om det. En snabb koll vid cykelparkeringen utanför Biblioteket visade att endast 4 av 38 cyklister hade vinterdäck.
- Imponerande antal cyklar dock !

Nåväl, min taktik blev att låna fruns Skepphult => sänkt fart och närmare till marken. 

Nästa problem var att jag inte tagit till mig Malins goda råd, att redan kvällen före se över att cykeln är i gott skick. Och som ett brev på posten - cykellyset trasigt. Efter lite fix och trix kom jag i alla fall iväg med en laglig cykel.

Vilken underbar resa! Min försening innebar att solen han komma upp och värma min rygg. Det kändes nästan som en fjällsemester att cykla längs Runns solbelysta strand! Något att minnas när jag cyklar i motvind och snöstorm.

Ps. Undrar hur det gått för alla vintercyklister ute i halkan ...... Ds.    


Seg men glad!

Somnade 00.5?. Vaknade av att sovrumslampan tändes 5.28. Något fel med timern konstaterade frugan. Gick upp direkt och insåg att kroppen inte riktigt hängde med. Undrar om de nya vintercyklisterna kände sig lika sega som jag eller om de var fyllda av förhoppningar när de skulle göra sin premiärcykel tur? Vore kul om någon kommenterade detta inlägg......

Andreas får väl skicka en instruktion om denna blogg i - e- tackbrevet....

Snöflingor utanför fönstret - äntligen är vintern på gång!

Jag och Wilma ( min Gordonsetter tar nog lite ledigt i eftermiddag och letar orrar.....)

Thomas


"Kick-off" för VINTERCYKLISTEN i Falun

 
Information om projektet VINTERCYKLISTEN

Malin en inspiratör

 
Både jag och Andreas (projektledaren för VINTERCYKLISTEN) konstaterade att man blir inspirerad av varma människor som Malin.

Ringlande kö av vintercyklister på Magasinet

 
En ringlande kö av Vintercyklister. Bara det inspirerade.
- Vi har träffat både grannar och arbetskamrater, så vi kommer att kunna peppa varandra, konstaterade två medelålders damer innan de begav sig nöjda hemåt i höstmörkret.

Däckbytarkväll

 
Hårt arbetande cykelentusiaster ordnade 380 däckbyten på en och samma kväll! Det måste ha känts i fingrarna.....

Kom på ett par tips.....

Bra artikel i Dala-demokraten som bara inte får missas! http://www.dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=91063&epslanguage=sv Och till sist ett färskt reportage från Gävle-Dala... Kul att SVT uppmärksammar projektet, men lite synd att man inte kan få med några sekunder från däckbytarkvällen - 200 vintercyklister. http://svt.se/2.33557/1.1763672/manga_cyklar_trots_sno_och_kyla?lid=puff_1763672&lpos=rubrik Godnatt!

Whow vilken service!!!

190 personer dök upp på Magasinet- Verkligen roligt och skönt för oss arrangörer att se att e-post tekniken verkligen fungerade. Under fem timmar bytte Cykel & fjälls personal, Shimanograbbarna och Falu cykelklubb tillsammans ca 380 däck, det kan man snacka om hårt jobb! Ett jätte TACK!!!!

Lokalen, Magasinet är som gjord för denna typ av aktivitet. Lite industrikänsla  - här blir det verkstad - och samtidigt mysigt med blandade soffgrupper i olika färger och olika plyschöverdrag samt en bardisk där vi för dagen serverade alkoholfri cider, saltapinnar, ostbågar och chips.

Informationsträffen såg vi som den officiella uppstarten på VINTERCYKLISTEN. Beklagar det tekniska strulet. Vår intention var att man skulle förstå att Falu Kommun verkligen försöker förbättra underhåll och vägnätet för att stimulera till ökat cyklande.

Förhoppningsvis framkom det lite tips och idéer som kan hjälpa när snålblåsten viner om kinderna. Malin på Trafik & Fritid är en så varm människa att man känner att man kan cykla några extra mil bara för att hon sagt att det är bra.

Olavi Blomfjord  berättade att han cyklar 7 km enkel tur och retur varje dag sommar som vinter.  Det kanske inte var så konstigt, men på det sätt han berätta,r som om det vore en självklarhet. På nå´t märkligt sätt verkade som han gillat läget och var nöjd med att svettas i motvinden - märkligt men ändå inspirerande. Att karln dessutom sparat in 90 000 kr å 15 år är ju inte helt fel. Då kan man unna sig en cykel för 8 papp och kanske bjuda frun på en resa till Grekland då och då.....?

Tack alla som förverkligade denna kväll. Ni i teamet minns säkert att vi tvekade länge eftersom det var tight att överhuvudtaget kunna realisera detta projekt i år. Fatta att vi nu igång - och inte bara vi utan 200 VINTERCYKLISTER!

Nej nu börjar hjärnan sjunka ner i sparläge så det är väl dags att koja - jag kommer nog ändå att inte försöka somna direkt utan att först ligga och försöka minnas alla vintercyklister som väntade i en ringlande kö som aldrig ville ta slut - det ger energi och hopp om att Falun nog ändå kan bli en riktigt trevlig cykelstad - rätt snart!

Thomas Sundin
Projektledare för Hej Trafikant!



VINTERCYKLISTEN

På måndag kör vi igång!

Utmaningen Vintercyklisten börjar med en "kick-off" på Magasinet i Falun (vid SJ)  för de 200 uttagna vintercyklisterna i Falu kommun. Klockan 17-22 kommer vi att ha öppet för registrering, däckbyte och mingel. Kl 19.00 har vi "avspark" med information och inspiration!

Alla är välkomna att följa utmaningen VINTERCYKLISTEN  från och med nästa vecka!
Självklart kommer Ni få senaste nytt från "kick-offen", tankar från ett cykelstyre och mycket annat.

VÄLKOMMEN ut i vintermörkret

Thomas Sundin
Projektledare för Hej trafikant !

RSS 2.0