Cykelvägnätet och trygghet

Cykel- och gångvägarna är väl underhållna, plogade och sandade. Uppe vid Lugnet där jag bor är det däremot andra problem. Det finns en bristande förståelse hos andra aktörer för cykel- och gångvägnätet. Redan när de byggde den nya, stora infarten från Lugnetleden slutade Sverigeleden i en grop och en grushög. Det fanns ingen information om det utan man fick åka hundra meter fram till arbetsplatsen och sedan vända. Otänkbart om det varit en bilväg. Samma dag som jag skulle ner till Magasinet på starten av Vintercyklisterna hände något liknande. Cykelbanan framför nya entrén till Lugnethallen slutade i en grushög och så var det ganska länge. Allmänt är det dåligt med förståelsen för att cyklebanor ska vara cykelbanor på Lugnet. Planeringen innebär att man försökt separera gående och cyklister från bilar, bra så långt. Men sedan är det det traktordumprar som kör fram och tillbaka med snö på cykeklvägen och ganska många underhållsfordon som med god fart åker där. Jag skulle nog inte vilja släppa småbarn ensamma på de vägarna som det går till idag. Om barn själva ska kunna ta sig till träning på Lugnet istället för att bli skjutsade av föräldrar måste gång- och cykelvägnätet vara mycket tryggare. Även som vuxen måste man vara på sin vakt.

Annars fungerar det bra med cyklingen, efter att jag i början hade en laddningsbar strålkastare som några timmar tidigare stått på laddning och sedan lade av efter tio minuter när jag slog på den. Det blev kolsvart, gropig grusväg från Sundborn till Falun. Men efter några uppladdningar fungerar den nu bra och det känns skönt att se var man cyklar.

Bernt Lindberg


Vem behöver motivation?

Kallt? Mycket snö? Oplogat? Mörkt? Mycket packning? Halt?

Ja, anledningarna till att man tänker en negativ tanke när man ska sätta sig på cykeln är många (för vissa i alla fall). Det finns dock lite tips på hur du ändå ska komma på andra tankar.

För det första, du är så duktig för det du ändå gör! Tänk också på att det är många andra som känner lika och det kan vara inspirerande och motiverande i sig. Dessutom kan du tänka på följande:

  • Tänk inte på något alternativ till cykel. Gör hellre resandet med cykeln så bra som möjligt ex utrustning, klädsel etc
  • Skaffa någon person (familj/vän) som stöttar och peppar
  • Kom ihåg att belöna dig själv
  • Planera och var ute i god tid
  • Tänk på att du tränar hjärtat (kroppens motor) - du förbättrar din hälsa
  • Kom ihåg att mycket motivation sitter i tanken

Ett stort fortsatt lycka till med cyklandet. God Jul och Gott Nytt År önskar Malin Jonsson


Tävling 1: Rätt avstånd

Nu har du som är med i projektet vintercyklisten chansen att vara med och tävla om fina priser. Tävling ett går ut på att lista ut det totala avståndet som alla vintercyklister, som är med i projektet, cyklat den första månaden.

 

1: a pris - två biobiljetter

2 - 4: e pris - ett hjälmlås

 

Allt du behöver göra är att mejla ditt svar (ett svar per person), det totala avståndet i km och ditt namn till [email protected] så är du med i tävlingen. Vinnarna meddelas så snart vi fått in alla rapporter (tidigast 15 januari).

 

Vi vill också passa på att redan nu tipsa om nästa tävling, som kommer i början av nästa år. Det blir en fototävling, på temat vintercykling, där första pris är 1500 kr. Med andra ord är det bara att ge sig ut och fotografera redan nu för att fånga härliga vinterbilder. Ni vintercyklister är sedan med och röstar fram det vinnande bidraget. Mer information om hur tävlingen går till kommer i januari.

 

//Andreas Jansson

Den bistra kylan.....

Var tvungen att testa att cykla trots den bistra kylan. Tog med min vapendragare, Gordon settern Wilma 2,5 år, på en ca 3 km cykeltur. En varm "Alaska" jacka och ett par boots gjorde att jag i övrigt inte behövde ha så varma kläder. Hade kanske blivit lite för varm om jag inte haft en dragvillig vovve framför. Mina arbetshandskar med reflex var dock i tunnanste laget, så sista biten fick jag köra med fingrarna indragna in i handsken., inte helt säker cykling, men en riktigt skön tur......

Var det någon mer som provade på den rätt rejäla vinterkylan (ca - 17 grader C)? Kanske var det ännu kallare runt om kommunen... Skriv gärna och berätta! 

Väghållning

Idag (läs igår) kom första snön och alla är som vanligt mycket förvånade och plogbilen hade nog snöat inne. Jag cyklade från Roxnäs klockan 09:30 och då fanns inga plogade bil eller cykelvägar in till stan. Inte heller när jag trampade hemåt vid 13-tiden var det plogat förrän jag kom fram tlll hälsingårdsbryggona, så det var inte den bästa dagen att cykla. Hoppas det är bättre i morgon för då sa jag vara i stan ännu tidigare, så då blir det att trampa i mörker också.

Det blev i alla fall bra motion.

 

För övrigt skulle jag önska att någon tillverkade en hjälm med skärm på som skyddar glasögonen vid regn och snöväder.

Med vänlig hälsning

Inger Westin


Nu skiljs agnarna från vetet.....



-9 grader celsius, motvind och sliriga cykelbanor..... Förutsättningarna är lite tuffare, men bortsett från att jag var lite svettig, och att det tog lite längre tid så var det rätt skön cykeltur. Visst har Falu Kommun plogat en vända, men det var efter första snöfallet tidigare i veckan. Nu fick man slira runt på upptrampade cykelbanor, vilket känns både jobbigt och lite osäkert. Min förhoppning är att vi så småning om ska ha landets bäst underhållna cykelbanor. Idag valde jag att cykla med en Skeppshult damcykel för att snabbt kunna sätta i fötterna när det slirar, vilket räddat mig från flera vurpor. / Thomas S


Hur långt?

Från och med idag går det att fylla i hur långt ni cyklat genom att klicka på länken i fliken till höger. Vi ber er fylla i följande:

 

ID - nummer:
(Om du har förlorat ditt ID - nummer som du fick i samband med anmälan kan du e-posta [email protected] så skickar vi dig ett e-brev med ditt ID - nummer)

 

Antal kilometer (km):

(Mätarställning den 16 december 2009 med start 16 november) 

 

Minskat bilåkande (km):

(Uppskatta hur mycket din körsträcka med bil minskat under samma period, tack vare att du cyklat)

 

Tack för dina uppgifter!

 

//Andreas Jansson

Prioriterade cykelvägar vid vinterväghållning

Nu finns det en länk till en cykelkarta på vår blogg (se fliken till höger). Cykelkartan visar tjockt rödmarkerade gång- och cykelvägar, vilka är de prioriterade vägarna. Med andra ord plogas dessa vägar först och är sannolikt de mest framkomliga när snön kommer - kan vara bra att veta om den vanliga cykelrutten snöat igen.

 

/Andreas Jansson

Första snön

Ja, då var den första riktiga snön avklarad. Jag måste säga att jag numera har lite större förståelse till behovet av ett projekt såsom Vintercyklisten för att ploga cykelbanor var ju inte Faluns starka sida! Tack vare vinterdäcken + bra balans tar jag mig emellertid fortfarande fram snabbt och effektivt. Inga enorma sträckor har cyklats men resultatet bör bli runt 90 km.

 

Anders


MedvetnaVal

Jag vill tipsa om projektet MedvetnaVal som Falu Kommun är med och driver. Projektet syftar till att minska hushållens klimat- och miljöpåverkan genom att engagera och stödja privatpersoner i att göra förändringar i vardagslivet. 

DD och DT skriver mer om projektet:

http://www.dt.se/nyheter/borlange/article536989.ece

http://www.dalademokraten.se/sida/id/99296/

 

Intresseanmälan: 

http://www.medvetnaval.se/

//Andreas Jansson

Cykla dig igenom vintern

Läsvärd artikel:

http://www.dt.se/lokus/lokus_motor/article518771.ece



//Andreas Jansson

Temperatur

Här kan ni se hur temperaturen varierat i Falun sedan projektstarten den 16 november, fram till idag. Medeltemperaturen har varit en liten bit över tre grader.

Y-axeln visar temperatur och x-axeln datum.






(Källa: Falu kommuns vädermast vid Stora teknik.)

//Andreas Jansson

Ett samtal räcker....

"Thomas kan du skjutsa barnen till musikalen som börjar kl 7.30?", undrade fru Sundin
Javisst, tänkte jag, självklart ställer jag upp, de har ju dessutom extra kläder och rekvisita som ska med.
Men så slog det mig, att två andra familjer i området gör precis likadant. Varför inte bara slå en signal och fråga om vi kan samåka. Självklart säger grannfrun, "be barnen gå ut och ställa sig, så kommer jag om 5 min".
Sen tog jag cykeln till jobbet och kände mig rätt nöjd över att få rensa mina tankar i mörkret och att jag dessutom sparat 12 km med ett enda telefonsamtal.....


Jag ska vara ärlig.....

.... i morse tog jag bilen till jobbet. Tappade helt lusten att jobba med hållbart resande efter att ha läst att Per Nyberg, VD för det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden, hade en lön på 84000kr/mån. Det är nästan dubbelt så mycket som miljöchefen Kristina Harsbo. Jag vet att detta ligger på politikernas bord, men som kommun måste vi inse att vi kommunicerar minst lika mycket i handling som med ord...... /Thomas S 

Härligt väder!

Alla klagar så oerhört på vädret i dessa dagar, men håll med om att det är underbart att komma till jobbet efter en skön cykeltur! Full med ny energi. Turerna idag var återigen vindstilla och temperaturen jätteskön. Lite lätt dugg som bara friskar upp.

Självklart längtar även jag efter skridskois och skidsnö, men kan inte låta bli att njuta av det som är nu.

 

Anna-Karin


Skidor på cykel?

Blev så inspirerad i söndags av en provtur på Lugnets 700 meters slinga att jag övervägde att åka upp på någon lunch denna vecka. Frågan är bara hur jag får med mig skidor och stavar....? Tacksam för förslag på bra idéer! / Thomas S


Festklädd

Var nyligen inbjuden till fin middag, så jag plockade fram min gamla 50-tals kostym som jag fått av svärfar. Lite kallt att cykla i, men jag löste det med jeans över och en tjock tröja under samt en extra jacka över. Vet inte riktigt hur det såg ut , men det fungerade faktiskt över förväntan. Problemet var att finna ett lämpligt ställe för ombyte. Nästa problem var att jag hade glömt roll on. Men tvål och vatten och ett glatt leende räddade kvällen för såväl mig som min omgivning ( tror jag... ). Vad har ni för erfarenheter av finkläder och vintercykling? / Thomas S

Härlig inställning!

Kul att du undrar över småbyarna. Jag kan kan vara en av de som svarar för Vika. Vi är glada att vi har cykelväg in till Hosjö nu. Det är folk som cyklar både till och från Vika varje dag. Det vore önskvärt med oljegrus-beläggning och vem vet, en vacker dag kanske vi får det. Jag försöker cykla till jobbet i Falun 2 ggr/vecka, 23 km enkel väg. När det utlovas mycket regn tar jag bilen till Hosjö och cyklar till stan därifrån. Det blir även den lösningen när snön kommer. Vår cykelväg plogas inte. Men det är ju mycket bättre än att sitta och åka bil ensam 5 dagar/vecka. Det känns som att jag gör en liten insats för miljön och det känns bra. Från Hosjö funkar det jättebra att hoja in till stan. Önskar alla cyklister en bra cykelvecka!  // Anna-Karin

(Jag tyckte det var härligt att läsa Anna-Karins kommentar till min fråga om hur det fungerar utanför tätorten, så därför lyfte jag upp den till ett eget inlägg. Rubriken är min spontana kommentar till A-K / Thomas S)

Ett litet livstecken.....


ett litet livstecken.....

Första morgonen med ett vitt snötäcke på marken och is på gångbanan. Jag tyckte mig ana en minskning av antalet morgoncyklister, i varje fall på min promenad till jobbet.

Men Ni hänger väl i? /Lina


RSS 2.0