Locket över Falun…

Idag har våra lokaltidningar uppmärksammat ett väderläge som vanligen kallas inversion (extremt stabil skiktning). Inversion uppstår när markytan avkyls och så också luftskiktet nära marken, ofta när det är kallt och vindstilla. Inversion innebär att temperaturen ökar med höjden, vilket gör att den vertikala omblandningen av luft är liten. På grund av detta hindras föroreningar att stiga i luften och samlas under ett spärrskikt. I tätorten leder det till höjda koncentrationer av föroreningar i marknivå, t.ex. av kvävedioxid som nämns i artiklarna.

 

Det största bidraget till uppmätta halter av kvävedioxider i stadsmiljö kommer från trafiken. Att fler och fler människor cyklar vintertid gör att problemen med inversion minskar och ger goda skäl för att satsa resurser på vintercykling. Det är inte bara ni vintercyklister som gynnas av detta utan det gör alla.

 

Miljöförvaltningen i Falun håller i nuläget, med hjälp av SMHI, på att ta fram en webblösning som gör det möjligt för alla som går in på vår hemsida att ta del av lufthalterna i realtid. Vi hoppas att vi kan få igång systemet någon gång i februari - så håll utkik.

 

 

Läs mer i lokaltidningarna:

 

http://www.dalademokraten.se/sida/id/103197/

http://www.dt.se/nyheter/falun/article559843.ece

 

 

/Andreas Jansson

 

PS. Om intresse finns kan jag lägga upp en graf på bloggen som visar halterna av kvävedioxid från våra mätningar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0